Waarom pianospelen goed voor je is

Pianospelen verbetert je concentratie, geheugen, motoriek en de leerprestaties op school. Verder draagt pianoles bij aan persoonlijkheidsontwikkeling van de leerling. Voor senioren heeft piano spelen een positieve invloed op gezond ouder worden. Het vertraagt het verouderingsproces.

Pianospelen stimuleert de gedragsontwikkeling

Wetenschappelijk onderzoek heeft veelvulding aangetoond dat musiceren en dus ook pianospelen, een stimulerende werking heeft op de gedragsontwikkeling bij kinderen.

Zo blijkt dat kinderen die musiceren:

  • Betere taalontwikkeling hebben
  • Betere rekenvaardigheden hebben
  • Meer bereid zijn om anderen te helpen
  • Meer bereid zijn om samen te werken
  • Zich beter concentreren
  • Een betere fijne motoriek hebben
  • Een verbeterde waarneming hebben
  • Beter presteren op school

Prof. Erik Scherder:
“Muziekmaken is op alle denkbare fronten levensbevorderend.”

Waarom pianoles bij mij goed voor je is

Ik ben tijdens mijn bachelor psychologie en master neurobiologische ontwikkelingspsychologie op zoek gegaan naar wat muziek met de hersenen doet en hoe muziek kan bijdragen aan een betere ontwikkeling van ons hersennetwerk. Na het behalen van mijn master in 2013 ben ik met Léon Packbier gestart met het initiatief “Muziek Ontwikkelt!“. Dit initiatief zet zich in op de ontwikkeling van de mens met behulp van muziek. Hierbij zijn wij landelijk gaan uitleggen hoe muziek werkt in onze hersenen en hoe je muziek op de basisschool en de kinderopvang kunt inzetten om boven genoemde voordelen te bereiken. Ons initiatief “Muziek Ontwikkelt!” is later toegevoegd aan de door ons in 2017 opgerichte Stichting Music Develops. Deze stichting heeft als doel om mensen te ontwikkelen door gebruik te maken van muziek.

Alle kennis die ik heb gekregen door mijn studie (ontwikkeling)psychologie en mijn ervaring met “Muziek Ontwikkelt!” en Stichting Music Develops gebruik ik bij het geven van pianoles. Hierdoor heb je als leerling een enorm voordeel in je ontwikkelingsproces vergeleken met andere muziekdocenten. Dit uit zich niet alleen in het beter en bewuster spelen, maar ook bij allerlei facetten van het leven. Je ontwikkelt je als (opgroeiend) mens beter en je bent meer in balans.

Voorbeelden zijn:
Hoe het werkt leerproces in je hersenen.
Hoe je het beste kunt studeren en waarom dit de beste methode is.
Waarom het moeilijker is om met twee handen te spelen dan met een.
Hoe interhemisferische inhibitie mijn pianospel beheerst.
Wat de invloed van je levensstijl is op je prestatie.
Waarom je meer foute noten speelt als je met meer expressie speelt.
Wat perfectionisme en faalangst is en hoe kun je werken aan een gezonde prestatie.
Wat cognitieve inhibitie is en hoe dit je pianospel beheerst.

De slogan “Muziek maakt slim” die jaren is gebruikt is achterhaald. Het is: Muziek Ontwikkelt! ofwel muziek maken zorgt voor een efficiënter hersennetwerk en verbetert dus de werking van je hersenen.