Een piano aanschaffen

Als je pianoles gaat nemen dan doe je dat omdat je graag piano speelt of wil leren spelen. De meeste tijd speel je thuis en is dat ook het moment dat je geniet van het pianospelen. Daarom is het verstandig om een instrument te kiezen waar je het meest van kan genieten.

Gewone (akoestische) piano

Om goed te kunnen musiceren heb je een gewone piano nodig. Een gewone piano heeft een precieze aanslag met een grote dynamiek (verschil tussen hard en zacht). De klank is vol en kan door de aanslag van klankkleur veranderen. Het linkerpedaal gebruik je om zacht te spelen en het rechter om de tonen door te laten klinken. Vaak heeft een piano een middenpedaal. Als je deze intrapt en vastzet dan kun je heel zacht spelen. Het is een oefenpedaal, waarmee de mensen om je heen minder last hebben van het geluid.

Een variant op de akoestische piano is de Silent Piano. Dat is een akoestische piano met een ingebouwde digitale pianomodule. Door het silent systeem te activeren schakel je de hamers van de piano uit. Zo wordt het geluid gedempt en kun je door de hoofdtelefoon het geluid van de digitale piano horen.

Digitale piano

Als alternatief kun je kiezen voor een digitale piano. De belangrijkste voordelen zijn dat je het volume kunt regelen en zelfs met hoofdtelefoon kunt spelen. De nadelen zijn dat de dynamiek (verschil tussen hard en zacht) veel kleiner is. Verder is de klank altijd hetzelfde en klinkt het pedaal niet zo lang door. Op een digitale piano is het moeilijk om een goed toucher en een goede expressie te ontwikkelen. Voor beginnende leerling is een digitale piano een goed alternatief.

Voorbeelden

Hieronder is een voorbeeld van 3 verschillende piano’s die ieder hetzelfde pianostuk spelen.

  • Eenvoudige digitale beginnerspiano: aanslaggevoelig maar weinig dynamiek (hard en zacht), geen gewogen toetsen (weinig controle over expressie), eenvoudige klank (lijkt niet goed op een pianoklank)
  • Goede digitale piano: subtiele dynamiek, gewogen toetsen (goede controle over expressie), klank gesampled van concertvleugel
  • Akoestische piano: subtiele klank met rijke klankkleur, verfijnd hamermechaniek, klank opgewekt door hamers die snaren aanslaan

Vleugel

Een vleugel wordt meestal gebruikt voor professionele pianisten. Het heeft een rijkere klank dan een piano en is veel dynamischer. Verder kun je veel preciezer op een vleugel spelen. Een ander voordeel is dat je met het linker pedaal zacht kunt spelen met een andere klankkleur. Het vleugelmechaniek maakt het mogelijk om repeterende tonen veel sneller en gebonden (legato) te spelen. Als een vleugel een middenpedaal heeft, dan is dit een sostenuto pedaal. Met dit pedaal kun je van de toetsen die je hebt ingedrukt de dempers van de snaren houden, zodat de tonen door blijven klinken.
Voor jonge kinderen is een vleugel minder prettig omdat de notenstandaard erg hoog staat.