Een piano aanschaffen

Als je pianoles gaat nemen dan doe je dat omdat je graag piano speelt of wil leren spelen. De meeste tijd speel je thuis en is dat ook het moment dat je geniet van het pianospelen. Daarom is het verstandig om een instrument te kiezen waar je het meest van kan genieten.

Gewone (akoestische) piano

Om goed te kunnen musiceren heb je een akoestische piano nodig. Een akoestische piano heeft een precieze aanslag met een grote dynamiek (verschil tussen hard en zacht). De klank is vol en kan door de aanslag van klankkleur veranderen. Het linkerpedaal gebruik je om zacht te spelen en het rechter om de tonen door te laten klinken. Vaak heeft een piano een middenpedaal. Als je deze intrapt en vastzet dan kun je heel zacht spelen. Het is een oefenpedaal, waarmee de mensen om je heen minder last hebben van het geluid.

Een variant op de akoestische piano is de Silent Piano. Dat is een akoestische piano met een ingebouwde digitale pianomodule. Door het silent systeem te activeren schakel je de hamers van de piano uit. Zo wordt het geluid gedempt en kun je door de hoofdtelefoon het geluid van de digitale piano horen. De speelervaring op een Silent Piano is beter dan op een digitale piano vanwege het akoestisch hamermechaniek.

Digitale piano

Als alternatief kun je kiezen voor een digitale piano. De belangrijkste voordelen zijn dat je het volume kunt regelen en zelfs met hoofdtelefoon kunt spelen. De nadelen zijn dat de dynamiek (verschil tussen hard en zacht) veel kleiner is. Verder is de klank altijd hetzelfde en klinkt het pedaal niet zo lang door. Op een digitale piano is het moeilijk om een goed toucher en een goede expressie te ontwikkelen. Voor beginnende leerling is een digitale piano een goed alternatief. Het voordeel om het volume van de digitale piano in te stellen is tevens een valkuil voor de ontwikkeling van de expressie. Om een goede expressie te ontwikkelen moet de piano altijd op hetzelfde volume staan (zeker 80% van het maximale volume). Bij een digitale piano is het belangrijk om ten minste te kiezen voor een piano met een goed digitaal mechaniek zodat de aansturing van de klank vergelijkbaar is met een akoestische piano.

Vleugel

Een vleugel wordt meestal gebruikt voor professionele pianisten. Het heeft een rijkere klank dan een piano en is veel dynamischer. Verder kun je veel preciezer op een vleugel spelen. Een ander voordeel is dat je met het linker pedaal zacht kunt spelen met een andere klankkleur. Het vleugelmechaniek maakt het mogelijk om repeterende tonen veel sneller en gebonden (legato) te spelen. Als een vleugel een middenpedaal heeft, dan is dit een sostenuto pedaal. Met dit pedaal kun je van de toetsen die je hebt ingedrukt de dempers van de snaren houden, zodat de tonen door blijven klinken.
Voor jonge kinderen is een vleugel minder prettig omdat de notenstandaard erg hoog staat.

Hybride instrumenten

Hybride piano

Een hybride piano heeft een akoestisch pianomechaniek met een digitale pianomodule met de beste vleugelsamples. Het heeft het speelgevoel van een echte piano met de voordelen van een topklasse digitale piano. De dynamiek is groot, maar kleiner dan die van een akoestische piano. Het pianomechaniek zorgt ervoor dat je genuanceerder kan spelen dan op een digitale piano. Verder kun je een goed toucher ontwikkelen.

Hybride vleugel

Een hybride vleugel heeft een akoestisch vleugelmechaniek met een digitale pianomodule met de beste vleugelsamples. Het heeft het speelgevoel van een echte vleugel met de voordelen van een topklasse digitale vleugel. De dynamiek is groot, maar kleiner dan van een akoestische vleugel. Het vleugelmechaniek zorgt ervoor dat je bijna net zo genuanceerd kan spelen als op een akoestische vleugel. Ook de klankkleur is veel verfijnder dan van een digitale piano vanwege geavanceerde rekenmodellen die interacties tussen tonen berekenen en zit dichter bij die van een vleugel. Het klanksysteem van een hybride vleugel is high-end en dus veel beter dan van een digitale piano. Je kunt hiermee een verfijnd toucher ontwikkelen.

Mechanieken

Omdat het mechaniek zeer belangrijk is om goed te musiceren is het goed om hiermee rekening te houden bij de aanschaf van een piano. Het beste mechaniek is een (akoestisch) vleugelmechaniek, gevolgd door een (akoestisch) pianomechaniek. Voor digitale piano’s is het digitale vleugelmechaniek het beste. Dit mechaniek vind je in te topmodellen van digitale piano’s.

Akoestische mechanieken

Bij de akoestische mechanieken kun je zeer verfijnd de klank aansturen. Dit komt o.a. door de lange toets en het gewicht. Het vleugelmechaniek maakt gebruik van de zwaartekracht, waardoor het sneller reageert dan een pianomechaniek. Verder is de toets langer dan bij een pianomechaniek, waardoor de gevoeligheid groter wordt.

Akoestisch vleugelmechaniek
Akoestisch pianomechaniek

Digitale mechanieken

Het digitaal vleugelmechaniek is een vereenvoudigde kopie van een akoestisch vleugelmechaniek. De toetsen zijn korter dan bij een akoestisch vleugelmechaniek. Hierdoor is de gevoeligheid kleiner, maar groter dan bij een digitaal pianomechaniek. Het geavanceerd digitaal pianomechaniek probeert de kenmerken van een akoestisch pianomechaniek na te bootsen. De gevoeligheid is een stuk kleiner dan bij een akoestisch pianomechaniek. Een eenvoudig digitaal pianomechaniek kan wel met dynamiek spelen, maar de gevoeligheid is niet verfijnd heeft niet de beleving van een piano. Het is dan ook minder geschikt om mee te leren piano te spelen.

Digitaal vleugelmechaniek
Digitaal pianomechaniek
Eenvoudig digitaal pianomechaniek