Online pianoles / videobellen

Als het niet mogelijk is om op les te komen dan kun je pianoles krijgen met videobellen.

Hieraan zijn wel enkele voorwaarden verbonden, die het mogelijk maken om goed les te kunnen krijgen:

Goede Hardware

De kwaliteit van beeld en geluid is vooral afhankelijk van de kwaliteit van je Smartphone, tablet of laptop. Het apparaat met de beste microfoon en camera geeft het beste resultaat.

De microfoon van je smartphone, tablet of laptop is nog belangrijker dan de speakers. De kwaliteit van je microfoon bepaalt hoe goed ik jouw pianospel hoor.

Voorbeelden van smartphones en tablets die uitstekend zijn:
iPhones (vanaf 6s), iPads (vanaf 2017), iPads Pro, Samsung S (vanaf S6), Samsung A (vanaf A5) en Samsung Tab Pro. Van andere merken zijn de topmodellen van de smartphones en tablets ook prima.

Goede WiFi

Het is belangrijk dat je een goede WiFi verbinding hebt. Dit is nodig om een vloeiend beeld en geluid te krijgen. Zit niet te ver van je WiFi router. Als je op een aparte kamer je piano hebt staan, dan zorg ervoor dat er een goede WiFi verbinding in die kamer aanwezig is. Koop eventueel een WiFi-signaalversterker of een power over ethernet WiFi-adapter.

Welke apps kun je gebruiken

Gebruik Facetime als je een iPhone of iPad hebt voor goede beeld- en geluidskwaliteit.

Gebruik Skype als je een Android (bijv. Samsung) smartphone of tablet hebt. Deze app heeft ook een goede beeld- en geluidskwaliteit en is ook geschikt voor een iPhone of iPad.

Whatsapp Video is ook mogelijk, maar het geluid is minder geschikt voor muziek. Daardoor komt het geluid minder goed over. Zo kun je de klankkleur, pedaal en de dynamiek (hard en zacht) minder goed horen.

Statief

Gebruik een statief om de smartphone of tablet goed te kunnen richten zodat vooral de handen op de toetsen en jij zichtbaar bent.

Een smartphone statief is voor ca. € 10,- online te bestellen.
Een tablet statief is voor ca. € 40,- online te bestellen.

Licht

Het licht moet van de kant komen waar je camera staat, zodat het jou, je gezicht en de toetsen van de piano kan verlichten.
Als het licht van achter jou ten opzichte van de camera komt, ziet de ander jou donker en de omgeving is te licht.

Website ter ondersteuning

Ik heb een website ter ondersteuning van online pianoles. Hier vind je allerlei onderwerpen over noten lezen en pianospelen die je kunnen helpen.