25 jaar pianoles

In oktober 1994 ben ik als zelfstandig pianodocent begonnen. Guus Arons, de vader van Jeroen Arons (Arons Muziek -> Keymusic Heerlen) heeft mij destijds geholpen om mijn droom waar te maken. Ik heb een tijdje in zijn zaak in de Honigmanstraat lesgegeven. Guus Arons heeft toen al zijn pianoklanten benaderd om te vragen of ze bij mij les wilde komen volgen, waar ik hem nog steeds dankbaar voor ben. Hierdoor had ik in een korte tijd een volle lespraktijk. Toen de muziekstudio bij mij thuis klaar was kon ik mijn lespraktijk verplaatsen naar mij thuis. Ik werkte nauw samen met Muziekhuis Guus Arons. De leerlingen kochten hier de piano’s en veel klanten gingen bij mij op pianoles.

Inmiddels zijn  we 25 jaar verder, waarbij ik veel ervaring heb opgedaan met lesgeven aan meer dan duizend leerlingen in de regio. De grootste verandering die ik zelf heb ervaren is dat ik niet meer de muziek centraal zet, maar de behoeften van de leerling. Dit gaat zonder verlies van kwaliteit van het onderwijs. De leerlingen voelen zich gehoord en ervaren meer plezier bij de les. Het werkt zo motiverend dat veel leerlingen inmiddels meer dan 10 jaar met veel enthousiasme wekelijks op les komen.

Daarnaast heeft mijn lespraktijk een internationaal karakter gekregen. In het einde van de 90er jaren is mij door een Amerikaanse officier die voor de NATO werkte gevraagd of ik zijn dochters wilde lesgeven. Dit was mijn eerste ervaring met lesgeven in het Engels. Het netwerk van dit gezin zorgde ervoor dat ik meer Amerikaanse leerlingen op les kreeg. In de loop van de jaren kwamen er leerlingen over de gehele wereld bij. Ze kwamen naast Amerika onder andere uit Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Italië, Tsjechië, Japan, China, Zuid-Korea, Polen, Hawaï, Canada, Spanje, Engeland, België, Turkije.

Leerlingenconcerten bij mij thuis zijn een vast onderdeel geworden van mijn agenda. De leerlingen mogen hierbij zelf kiezen wat ze voorspelen en wie ze uitnodigen om te komen luisteren. Hierbij worden ze ontvangen in een huiselijke sfeer waarbij ik de prestatiedruk en faalangst weet te temperen. We maken immers muziek om er zelf van te genieten en om dit aan anderen te delen. Competitie is binnen deze sfeer niet op zijn plaats. Hiervoor zijn naar mijn mening de piano-wedstrijden in het leven geroepen.

Lokale piano graadexamens die ik samen met mijn collega’s organiseerde hebben 10 jaar geleden plaats gemaakt voor de Landelijke Graadexamens Piano van de EPTA. Hierdoor wordt er gewaakt over de kwaliteit van mijn piano-onderwijs door een landelijke organisatie.

Mijn ervaring met werken met mensen en mijn psychologiestudie hebben als logische gevolg gehad dat ik nu naast het pianoles geven ook al weer meer dan 5 jaar mensen coach met het oplossen van problemen en vragen die ze in hun leven tegenkomen.

Mijn ervaring als pianodocent en psycholoog heeft ertoe bijgedragen dat ik met succes leerlingen heb mogen begeleiden met autisme, AHDH, hoogbegaafden, slechtzienden en zelf een leerling met een hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.